İsviçre Vizesi
İsviçre ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir muafiyet antlaşması bulunmamasından dolayı bordo pasaporta sahip olan her Türkiye vatandaşının İsviçre’ye girebilmesi için İsviçre vizesi alması gerekmektedir. Gri, Yeşil ve Siyah renkli pasaporta sahip olan kişilerin ise herhangi bir şekilde başvuru yapmalarına gerek kalmamaktadır. 3 tip pasaporttan herhangi birine sahip olan kişiler, 180 gün içerisinde toplamda 90 gün olmak üzere ülke sınırları içerisinde diledikleri şekilde konaklama gerçekleştirebilmektedirler. Fakat 90. güne yaklaşıldığında kişinin ülke sınırlarını terk etmesi gerekmektedir. Vizesiz seyahat kurallarının ihlal edilmemesi için, kişi süre dolmadan ülkesine geri dönüş yapmış olmalıdır.
İsviçre Vizesi Hakkında
Umuma Mahsus olan bordo pasaport sahiplerinin herhangi bir istisna olmaksızın, vize müracaatında bulunmaları gerekmektedir. İsviçre Konsolosluğu tarafından belirtilen evrakların hazır hale getirilmesi sayesinde kişi, vize almaya hak kazanabilmektedir. Fakat bunun için bahsi geçen kişilerin seyahat amaçlarına uygun olarak başvuru gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Eğer kişi, hazırladığı evraklarda belirttiği şekilde bir tatil süreci geçirmez ise, vize ihlalinden dolayı direkt olarak suçlanarak sınır dışı edilebilmektedir. Bu ve buna benzer herhangi bir durumun yaşanmaması için yapılan vize başvuruları tamamen seyahat amacına uygun olmalıdır.
Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde tam teşekküllü ve diplomatik yetkiye sahip olan 2 farklı kurum bulunmaktadır. İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu ve İsviçre Ankara Büyükelçiliği aracılığı ile her türlü vize başvurusu direkt olarak gerçekleştirilebilmektedir. Sadece vize başvuruları ile sınırlı kalmayıp, hem Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları hem de Türkiye sınırları içerisinde yaşayan İsviçre vatandaşları bahsi geçen kurumlar aracılığı ile çeşitli evrak işlemlerini gerçekleştirebilmektedirler. Bu sayede geniş hizmet seçeneği ile Türkiye vatandaşları ve yabancı uyruklu olan kişiler İsviçre’ye girebilmek için vize alabilmektedirler.
İsviçre Ankara Büyükelçiliği bünyesinde bulunan Konsolosluk Departmanı 2014 yılının Nisan ayında görevine son vermiştir. Belirtilen tarihten itibaren İsviçre vize müracaatı ile ilgili işlemlerin tamamı İsviçre İstanbul Başkonsolosluğu aracılığı ile yapılmaya başlanmıştır. Bu nedenle İsviçre vize başvurusu yapacak olan kişiler başkonsolosluk ile direkt olarak iletişime geçebilmektedirler. Bunun haricinde, İsviçre Başkonsolosluğu ve Büyükelçiliği tarafından çok sayıda kurum yetkilendirilmiştir. Başvuru yapacak olan kişilerin, yetkilendirilmiş kurumlar aracılığı ile vize müracaatı yapabilmesi mümkün hale gelmiştir. Bu sayede Türkiye’nin farklı bölgelerinde kolaylıkla başvuru yapılabilmekte ve başvurular kısa süreler içerisinde sonuçlandırılabilmektedir.
İsviçre Vizesi Nasıl Alınır?
İsviçre, Schengen ülkeleri arasında yer almaktadır. Bu nedenle Schengen vizesi alacak olan kişilerin ayrıca İsviçre vize başvurusu yapmasına gerek duyulmamaktadır. İsviçre’ye de gitmek isteyen Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları yalnızca Schengen vizesi alarak, ülkeye giriş yapmaları sağlanabilmektedir. Bu nedenle daha çok genç yaştaki kesim tarafından İsviçre vizesi değil, Schengen vizesi tercih edilmektedir.
Schengen vizesi; Belçika, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Almanya, Fransa, Macaristan, Avusturya, Litvanya, Letonya, Lüksemburg, İzlanda, Malta, Polonya, Norveç, Portekiz, Hollanda, Slovakya, İspanya, İsviçre, Slovenya ve İsveç isimli ülkelerin tamamını kapsamaktadır. Bu sayede Schengen vizesi alacak olan kişiler tek bir vize ile belirtilen ülkelerin tamamında belirli bir sınır dahilinde konaklama gerçekleştirebilmektedirler.
Schengen vizesi alarak, ülkelere giriş yapacak olan kişiler 90 gün süre ile ülke sınırları içerisinde kalabilmektedir. Sürenin tamamlanmasının ardından ülkeden çıkılması gerekmektedir. Bu süre boyunca kişi ülke sınırları içerisinde herhangi bir şekilde ticari faaliyette bulunamamaktadır. Bu nedenle Schengen vizesinin yalnızca vizesiz bir şekilde ülkelere giriş yapılabilmesinden faydalanılmalıdır.
İsviçre vize başvurusu yapacak olan kişilerin, seyahat tarihlerinden uzun bir süre önce işlemlere başlaması gerekmektedir. Başvuru yapacak olan kişiler, seyahat tarihlerinden yaklaşık olarak 6 hafta önceden İsviçre Başkonsolosluğu’na direkt olarak başvuru yapmalıdırlar. Alternatif olarak da konsolosluklar tarafından görevlendirilen ve yetkilendirilen acenteler de tercih edilebilmektedir. Bazı dönemlerde vize başvurularında büyük yoğunluklar yaşandığı için, işlemlerin aksaklığa uğramaması için erkenden başvuruların gerçekleştirilmesi tavsiye edilmektedir.
Başvuruda Kullanılan Evraklar
İsviçre vize başvurusu yapacak olan her kişinin bazı belgeleri istisnasız olarak hazırlaması gerekmektedir. Fakat bu durum yalnızca Umuma Mahsus pasaport sahibi kişiler için geçerlidir. Gri, Siyah ve Yeşil pasaport sahibi olan kişilerin herhangi bir şekilde vize başvurusu yapması gerekmemektedir. Fakat bordo pasaport sahiplerinin İsviçre Konsolosluğu tarafından belirtilen evrakların her birini eksiksiz olarak temin etmesi gerekmektedir.
-Pasaport
Pasaport, konsolosluk tarafından oldukça büyük önem arz etmektedir. İsviçre vize başvurusu yapacak olan kişilerin pasaportlarının görünümü bir hayli önemlidir. Bu nedenle deforme olan pasaportlar, randevu tarihinden önce yenilenmiş olmalıdır. Kullanılacak olan pasaportlarda da 2 adet boş sayfa bulunmalıdır. Bunun sebebi, boş sayfalara vize basılmasıdır. Bu nedenle boş sayfası olmayan pasaportlar kabul edilmemektedir. Ayrıca İsviçre dönüşünde de pasaportun en az 6 ay kadar daha geçerlilik süresinin olması gerekmektedir. 10 yıl ve 10 yıldan daha uzun süredir kullanılan pasaportlar da kullanım ömrünü doldurduğu için, değiştirilmeli ve yenilenmelidir. Bu nedenle gerekli kriterlere uyulması halinde İsviçre vize başvurusunda pasaport ile ilgili herhangi bir problem ortaya çıkmamaktadır.
-Fotoğraf
Başvuru yapacak olan kişilerden İsviçre Konsolosluğu tarafından 2 adet biometrik fotoğraf istenmektedir. Talep edilen fotoğrafların her ikisinin de beyaz arka fonun kullanılarak çekilmesi gerekmektedir. İki fotoğraf da birbirinin aynısı olmalıdır. Aksi takdirde bir takım problemler meydana gelebilmektedir. Buna ek olarak, İsviçre Konsolosluğu tarafından belirtilen ölçülere uygunluk da gözetilmektedir. Bu şartlara uyulması halinde fotoğraflar da onaylanarak, kullanılabilmektedir.
-Finansal ve Mesleki Durum Belgeleri
İsviçre vize başvuru yapıldığında en çok dikkat edilen belgelerden biri finansal duruma ilişkin olan belgelerdir. Başvuru sahibi, banka hesap cüzdanını İsviçre Konsolosluğu ile paylaşmalıdır. Bunun haricinde Banka Hesap Dökümü de istenmektedir. Bazı durumlarda yine aynı şekilde ilgili bankanın İmza Sirküleri talep edilebilmektedir. Bu tür taleplerin oluşması halinde İsviçre vizesi başvurusu yapacak olan kişilerin her türlü belgeyi temin ederek, belgelerin imzalanmasını ve kaşelenmesini sağlaması gerekmektedir.
Finansal duruma ilişkin belgelerden hariç olarak, mesleki duruma ilişkin belgeler de vize tipine göre istenebilmektedir. İsviçre Konsolosluğu tarafından istenen mesleki durum belgeleri, kişinin çalıştığı işi ve pozisyonunu, maaşını öğrenmeye yöneliktir. Bu tür bilgilerin alınması, kişinin İsviçre sınırları içerisinde ne çeşit harcama yapılabileceğini göstermektedir. Hesap içerisinde de süreye bağlı olarak minimum 5.000 TL bakiye bulunmalıdır. Daha az miktarda olan bakiyeler kabul görmemektedir.
İsviçre Vize Ücretleri
İsviçre vizesi başvurusunda bulunacak olan kişilerin, randevu tarihinde ücretin tamamını İsviçre Konsolosluğu’nun banka hesabına yatırmaları gerekmektedir. Ödeme işleminin tamamlanmasının ardından da dekont alınmalıdır. Dekont da teslim edilmesi gereken diğer belgelerin arasına koyularak, yetkili olan kişiye teslim edilmelidir.
Vize ücretleri, vize tipine göre bir takım değişiklikler gösterebilmektedir. Bu değişikliğin en büyük sebebi, vizenin süresidir. Uzun süreli İsviçre vizesi başvuruların ücret normalden daha yüksek olmaktadır. Fakat her konsoloslukta olduğu gibi İsviçre Konsolosluğu tarafından da öğrenci vizelerine başvuru yapılması desteklenmektedir. Bu nedenle öğrenci vize başvurularının fiyatları düşük tutulmaktadır.
Bazı durumlarda da başvuruların iptal edilmesinden dolayı kişi tekrardan başvuru yapmak durumunda bırakılmaktadır. Tekrardan başvuru yapıldığı takdirde de ücretin yeniden yatırılması gerektiği için, İsviçre’ye gidecek olan kişilere büyük ölçüde maddi külfet oluşmaktadır.